woensdag 5 januari 2011

Sentimento

Zoals beloofd, zou ik elke week een prentenboek van de plank halen en dit bespreken. Voor deze maand werd het:
 
Sentimento van Carl Norac
 
Cover
Een sprookjesachtig beeld, warme kleuren en een circusnaam springen in het oog bij het zien van de cover van dit boek. Het wekt een vrolijke sfeer op. Maar schijn bedriegt! Want net zoals er achter de lach van een clown een traan schuilt, schuilt er ook een droevig verhaal achter deze mooie façade.


Korte inhoud
Al jaren maakt meneer Stein de vreemdste marionetten. Door zijn toverkracht kan hij ze tot leven wekken. Jammer genoeg gaat het steeds mis. Zijn vogelmarionet vliegt weg en zijn hondenmarionet is zo echt dat hij ook begint te bijten. Op een dag besluit hij een pop te maken die op hemzelf lijkt. Maar vooraleer meneer Stein klaar is, wordt de pop wakker. Veel te vroeg, want meneer Stein houdt helemaal niet van een onafgewerkte marionet. Meneer Stein wil helemaal niets met de pop te maken hebben en gunt hem zelfs geen blik of woord. Maar net zoals mensen, heeft ook Sentimento gevoelens. Hij heeft nood aan warmte en vriendschap. Aangezien hij deze niet vindt bij meneer Stein, besluit de marionet om de wijde wereld in te trekken, op zoek naar vriendschap en een eigen identiteit. Zal Sentimento de vriendschap vinden waar hij naar op zoek is? Of zal hij heel zijn leven lang eenzaam blijven? Om dit te weten te komen, moet je het boek maar eens lezen.... 

Emoties
De schrijver, Carl Norac, maakt van Sentimento, een pop waar je medelijden mee krijgt. Overal waar Sentimento komt, lopen mensen van hem weg. Hij probeert op allerlei manieren om aardig gevonden te worden, maar zijn gedrag maakt mensen alleen maar banger. Door de treurige, maar sfeervolle tekeningen van Rebekka Dautremer, kun je het verdriet van Sentimento bijna voelen. Het landschap is getekend in blauw, rood en grijs. De bomen zijn kaal en buigen door de harde wind. De tekeningen weerspiegelen de gevoelens van Sentimento. Naast verdriet is er ook een beetje vrolijkheid. Op zijn reis ontmoet Sentimento een meisje, dat hem wel lief vindt. Daar put hij moed uit. Het einde van het verhaal is wat overgevoelig, maar het zorgt er wel voor dat het verhaal niet helemaal slecht afloopt en dat heeft dit boek zeker nodig.

Mijn mening
Sentimento is een mooi geïllustreerd prentenboek van de vaak bekroonde Franse tekenares Rébecca Dautremer, met een verhaal van Carl Norac. Twee namen met eerder prachtig gepubliceerd werk, Carl Norac (o.m.het hart van Tom) en Rebecca Dautremer (o.m. Ik val op jou) beloven een créme van een boek af te leveren… de ingrediënten zijn er. Een verhaal met een hoog Pinokkiogehalte samen met warme, gedetailleerde illustraties. Maar! Naast het feit dat verhaal prachtig geïllustreerd is, schept Norac weinig ruimte voor de verbeelding van kinderen. Jammer, maar gelukkig blijft het verhaal alsnog overeind. De illustraties overstijgen de tekst. Voornamelijk door deze gevoelige, sterke beelden een zeer mooi prentenboek! 

Besluit
Sentimento is een prentenboek dat niet iedereen zal aanspreken. Daar is het met de aparte illustraties en het droevige thema net iets te anders voor. Maar mooi is het zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten